null
null
null
null

INTERVIEW / JAN

JAN FØNNS

Familie: Bor alene
Alder: 38 år
Job: Arbejdsløs
Bor: I den gamle del af Sydhavnen
Sydhavn hvor længe: 
19 år

Jan bor i en to-værelses lejlighed. Her sidder han ved spisebordet i sin stue. Bag ham er hans store stensamling.

Jan har mange ting. Han opbevarer blandt andet også en del bannere og flag fra den lokale afdeling af Enhedslisten, hvor han er meget aktiv.

”Jeg ved, at min passion for våben ikke passer med, at jeg er socialist og pacifist, men jeg er vokset op med dem … Min far var også våbensamler. Jeg kan rigtig godt lide, når våben har en historie som de nazi-våben fra Anden Verdenskrig, jeg har arvet fra min farfar … Han var faktisk i modstandsbevægelsen.”

Jans lejlighed er mere rodet end sædvanligt. Han har nemlig lige fået en fransk altan i forbindelse med sin stue, så han var nødt til at flytte alle møblerne hen i den ene side af stuen. Nu er tiden kommet til at flytte tingene tilbage. Beslutningen er ikke nem. 

”Jeg flyttede ind i min lejlighed for 20 år siden. Jeg flyttede fra mit barndomshjem, som ligger så tæt på, at jeg kunne nøjes med at bruge en sækkevogn til at flytte mine ting.”

”Ligesom min far er jeg meget historisk interesseret. Min farfar var modstandsmand, og jeg har forskellige ting fra ham – blandt andet hans frihedskæmperarmbind. Som frihedskæmper konfiskerede han også en håndgranat, et kompas og en kikkert fra en tysk soldat. Det har jeg også arvet. Det er især våben og den slags, der interesserer mig. Det har jeg også fra min far. Den historiske ægthed er vigtig for mig. Jeg har f.eks. en signalpistol fra Første Verdenskrig.”

”Jeg har altid tegnet og er rimelig okay til det. Jeg brugte nogle år på at forsøge at komme ind på Kunstakademiet, men det lykkedes ikke, så nu har jeg opgivet det. Men jeg tegner stadig indimellem, når jeg en sjælden gang er i min lejlighed. Jeg kan nemlig bedst lide at være uden for – jeg fotograferer meget; især dyrelivet her i Sydhavnen.”

null

DAGBOG

EN DAG I JANS LIV

Foto: Jan Fønns

Jeg er valgt til lokaludvalget. Møderne tager en del tid, så vi spiser aftensmad undervejs.

null

BREV

Jan kunne næsten ikke få plads til alle de fine ting, som han forbinder med den gamle del af Sydhavnen.